Dit zijn de wereldwijde BBQ trends 2024

BBQ trends

Als de eerste lente zonnestralen zich laten zien, ruik je al de kenmerkende geur van barbecues die aangestoken worden. Voor veel mensen kan het barbecue seizoen immers niet lang genoeg duren! Wist je dat er ook een aantal barbecue trends zichtbaar zijn? Wij zetten de wereldwijde BBQ trends van 2024 voor je op een rijtje.

Jouw boodschappenlijstje als je gaat barbecueën

Het is best interessant om je eens te verdiepen in de manier waarop we door de jaren heen zijn gaan barbecueën. De barbecue trends zijn immers flink veranderd! In het verleden zaten we met z’n allen op onze knieën rond een bouwpakket barbecue en was vader druk aan het wapperen met een oude krant om de briketten te laten gloeien. Het barbecueën was soms best een uitdaging en werd gezien als primitief. 

De kans is groot dat op jouw boodschappenlijstje als je gaat barbecueën een standaard opsomming staat: hamburgers, gemarineerde worstjes, speklappen en uiteraard mag de knoflook- en cocktailsaus niet ontbreken. Als je de BBQ trends 2024 gaat volgen, kun je het beste dit boodschappenlijstje weggooien en een nieuwe opstellen. De kans is groot dat je ook hele andere winkels gaat bezoeken om je spullen in te slaan.

Ambachtelijk barbecueën in 2024

Als we kijken naar de barbecue trends van 2024, zien we een duidelijke ontwikkeling in niet alleen wat we klaarmaken maar ook in de manier waarop. We staan duidelijk open voor nieuwe uitdagingen en maken weer een beleving van eten. De meeste mensen vinden het heerlijk om hier ruim de tijd voor te nemen.   

De tijd dat we eerst een BBQ in elkaar moesten schroeven is verleden tijd. Tegenwoordig barbecueën we op een andere manier en staan we achter volledig ingerichte buitenkeukens. We hebben een tijd lang gekozen voor gemak. Door te barbecueën op gas en elektriciteit was de warmtebron op ieder gewenst moment klaar voor gebruik. Het wapperen met een oude krant was hiermee verleden tijd en dat is maar goed ook want we lezen tegenwoordig vrijwel alleen maar de krant op een tablet.

De BBQ trend van 2024 is dat we weer terug gaan naar het authentieke barbecueën boven een houtvuur of kooltjes. We zetten het gemak graag aan de kant voor de echte grillsmaak. Het “ambachtelijke barbecueën” past bij de beleving die we associëren met dit moment. We gaan back to basic en nemen hier graag de tijd voor.  

BBQ food trends voor de aankomende periode 

De BBQ food trends voor aankomende zomer sluiten volledig aan op de wens om ambachtelijk te barbecueën. Als je kijkt naar de BBQ food trends voor aankomende zomer leggen we iets compleet anders op de barbecue dan de voorverpakte hamburger en de dood gemarineerde speklapjes.

Dit zijn de wereldwijde BBQ trends van 2024

  • Grote stukken kwaliteitsvlees (i.p.v. onze gebruikelijke vleesmix)
  • Het bereiden van vlees dat urenlang op de BBQ moet liggen zoals pulled pork.  
  • Groente op de BBQ zoals paprika, artisjok, venkel of aubergine (groen barbecueën).
  • Zelfgemaakte sauzen bij de BBQ zoals ravigotte saus of aioli.
  • Vis op de barbecue in plaats van vlees
  • Vlees of vis garen door het gebruik van rooktechnieken (je eigen smokehouse)
  • Het organiseren van een echte Zuid-Afrikaanse Braai
  • Het zelf bakken van brood in een outdoor oven of flammkuchen

Gaat de barbecue alleen aan als het mooi weer is in de zomer? 

Tot slot even de laatste trend in BBQ land. Gaat de barbecue bij jou alleen aan als het mooi weer is in de zomer? Veel mensen barbecueën tegenwoordig als ze er zin in hebben, weer of geen weer, desnoods onder een afdak. Er wordt dan ook steeds meer gekozen om een winterbarbecue te organiseren. Hiermee vervaagt uiteraard de eerdere gebruikte term “barbecue seizoen”. Deze BBQ trend is dus uitstekend nieuws voor de echte BBQ liefhebbers. Eet smakelijk en geniet van de BBQ trends 2024!