Waarom je Babylon Berlin zeker moet zien

Babylon Berlin

Of het een politieke serie, een thriller, een sociaal drama of toch een liefdesverhaal is, zijn de meningen over verdeeld. Waar iedereen het wél over eens is, is dat je Babylon Berlin zeker moet zien als je deze serie nog niet ontdekt hebt. Babylon Berlin is de duurste niet-Engelstalige serie ooit. Deze serie geeft een beeld hoe het er in 1929 aan toe ging in Berlijn. De serie wordt omschreven als één van de meest ambitieuze (en verslavende) Europese tv-series ooit. Alleen dit al is een reden waarom je Babylon Berlin zeker moet zien.

Wat kun je verwachten van de serie Babylon Berlin?

De kans is zeker aanwezig dat je de namen Liv Lisa Fries en Volker Bruch niet kent. Dit zijn de acteurs die de personages van Gereon Rath en Charlotte Ritter spelen is de succesvolle serie Babylon Berlin. De serie speelt zich af in 1929. Het centrum van Berlijn is de locatie. Berlijn bevindt zich in deze periode in de nasleep van de eerste wereldoorlog. De stad zit in een herstelperiode van deze gruwelijke tijd maar richt zijn blik op de toekomst. Berlijn wordt een stad die open staat voor feesten, homoseksualiteit, drugs, vrijheid en jongeren. Aan de andere kant is er ook veel verdeeldheid in de stad. Er is niet alleen sprake van ongelijkheid maar er ontstaat ook een situatie dat radicaal links en reactionair rechts lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. 

De situatie in Berlijn wordt in beeld gebracht door de ogen van hoofdpersonage Gereon Rath. Hij is de politie inspecteur die naar de stad komt om een afpersingsschandaal bloot te leggen. Charlotte Ritter is de andere hoofdrolspeelster. Dit is een jonge ambitieuze vrouw die afkomstig is uit een arm gezin. Ze is een jonge stenograaf die graag politie-inspecteur wil worden. Gedurende de nacht werkt ze als prostituee in een nachtclub. Charlotte Ritter helpt Rath bij zijn onderzoek maar tegelijkertijd bespioneert zij hem in opdracht van een naaste collega van Rath. 

Waarom Babylon Berlin zeker een serie is die je moet bekijken

Hoewel we zo min mogelijk aan je verklappen, zul je begrijpen dat het bovenstaande ingrediënten zijn van een serie die je moeiteloos aan de buis doen laten kluisteren. Babylon Berlin is niet alleen een serie die een belangrijke passage uit de geschiedenis van de stad inzichtelijk maakt maar er ook perfect uitziet. Werkelijk alles klopt aan deze topserie. Dat mag ook wel als je weet dat deze productie zo’n 40 miljoen euro heeft gekost. 

Babylon Berlin is een serie dat in begin best verwarrend is, iets wat je wellicht ook hebt gemerkt bij het bekijken van een serie als Peaky Blinders. Als je hier doorheen weet te bijten, zie je al snel een structuur ontstaan en wordt alles duidelijk. Het gevolg is wel dat je direct weet waarvoor de term “bingewatchen” ook alweer voor staat. 

Er zijn drie seizoenen van Babylon Berlin uitgebracht. Begin 2020 is het derde seizoen uitgekomen. De serie is te zien op de Amerikaanse- en Canadese versie van Netflix (dit voor de VPN bezitters) maar ook op Videoland als je zelf een beeld wilt vormen of Babylon Berlin nu een politieke serie, een thriller, een sociaal drama of toch een liefdesverhaal is.