De [EXPERT] gids voor de ULTIEME baardverzorging (+producttips!)

baadverzorging

Door je baard goed te verzorgen, kun je een snelle baardgroei reguleren en ervoor zorgen dat je baard er altijd verzorgd uit ziet. Veel mannen weten echter niet goed wat de beste manier is om hun baard te verzorgen en wat de beste producten zijn die hiervoor gebruikt kunnen worden. Daarom hebben wij deze expert gids voor de ultieme baardverzorging voor je samengesteld. Hierin staat alles wat je moet weten over baardverzorging. We delen hierbij uiteraard producttips om je ook op dit vlak op weg te helpen. Lees snel verder.

Zo creëer je een mooie baard!

Als je de stap hebt genomen om een baard te laten staan, wordt er in eerste instantie wel even wat van je gevraagd. Een mooie baard creëer je door het opbrengen van geduld (baardharen groeien gemiddeld zo’n 1 tot 1,25 centimeter per maand), discipline en doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn aandacht in vorm van een goede verzorging en het gebruik van goede baardverzorgingsproducten ook essentieel voor het bereiken van je doel. In dit artikel vertellen we je alles hoe je een baard moet verzorgen ongeacht of je een korte baard, lange baard, natuurlijke baard of stoppelbaard hebt.

Onderga de karaktertest bij het laten staan van je baard

Laten we eerlijk zijn. Je moet even een karaktertest ondergaan als je besloten hebt om je baard te laten staan. De eerste stap bij het laten staan van je baard lijkt zo enorm simpel maar de praktijk is anders. Als je besloten hebt om je scheerapparaat niet meer te gebruiken, zal je lichaam wel even laten merken dat je deze beslissing hebt genomen. De kans is groot dat je last krijgt van dusdanig veel jeuk dat je geneigd bent om toch je scheerapparaat te pakken en van je oorspronkelijke plan om je baard te laten staan af te zien. Mannen die dit ervaren hebben en deze periode hebben doorstaan, begrijpen precies waarom we hier spreken over een karaktertest.

Dit kun je doen tegen jeuk bij baardgroei

Het bovenstaande brengt ons bij ons eerste advies. De jeuk bij baardgroei wordt veroorzaakt doordat de (door eerdere scheerbeurten) afgesneden baardharen langs je huid schuren. Daarnaast worden jeukklachten veroorzaakt door een gebrek aan hydratatie. Verschillende plekken onder je baard kunnen zo droog worden dat de huid eronder begint te schilferen. Het gevolg is dat er jeukklachten ontstaan. De huid is immers geïrriteerd. Het gebruik van baardshampoo is dan ook zeker aan te raden als je iets wil doen tegen jeuk bij baardgroei. Dit is een baardverzorgingsproduct dat je zeker al kunt gebruiken in de eerste fase van het creëren van je baard.  

Baardshampoo is een baardverzorgingsproduct dat je veelvuldig zult gebruiken als je een baard laat staan. Dit soort shampoos hebben een mildere samenstelling dan de shampoo die gebruikt wordt voor het wassen van het hoofdhaar. Daarnaast zorgt een goede baardshampoo voor een optimale hydratatie van de huid onder je baard en dat is precies waar je in deze fase enorm behoefte aan hebt om jeuk zoveel mogelijk te voorkomen. Door je baard zo’n twee tot drie keer in de week te wassen met een goede baardshampoo zorg je voor een effectieve reiniging en hydratatie van je baard. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van baardshampoo.

Dit is onze top 5 als je de beste baardshampoo zoekt

Waarom je niet zonder goede baardtrimmer kan bij het verzorgen van een volle baard

Als je een baard laat groeien, zal het wel even duren voordat het gewenste eindresultaat bereikt is. Zoals aangegeven zal je geduld echt wel op de proef worden gesteld. Je baardgroei versnellen lukt niet. Het is wel mogelijk om je baardgroei te stimuleren. Elders op deze website lees je een artikel waarin staat wat je het beste kunt doen om je baardgroei te stimuleren. Het zal je zeker niet verbazen dat we je in dit artikel wijzen op het belang van goede voeding, voldoende nachtrust, het ontspannen leven (vermijden van stress), het matigen van alcoholgebruik en het belang van veel sporten. Daarnaast wijzen we er ook op dat je een baard sneller kunt laten groeien door deze te trimmen. Met een baardtrimmer bevorder je de baardgroei omdat te lange en dode haarpunten verwijderd worden. Je geeft de baardharen dus meer ruimte om zich te ontwikkelen.

Naast het bevorderen van de baardgroei kun je zeker niet zonder goede baardtrimmer bij het verzorgen van een volle baard. Je baard wordt voller door het trimmen. Dit is goed te begrijpen als je weet dat baardharen wat dunner worden als ze groeien. De haren die wat dichter bij je huid zitten, zijn wat dikker en wat donkerder. Als je de lange haren trimt, zorg je ervoor dat de lengte van de lange- en korte haren gelijk worden getrokken. Hierdoor zal je haardichtheid toenemen. Je zorgt er immers door te trimmen voor dat de dunne baardharen zullen verdwijnen na het trimmen en de vollere baardharen beter zichtbaar worden. Het is dus belangrijk om de beschikking te hebben over een goede baardtrimmer. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van een baardtimmer.

Dit is onze top 5 als je de beste baardtrimmer zoekt

Baardolie onmisbaar bij een goede baardverzorging

In het rijtje met onmisbare baardverzorgingsproducten mag een baardolie zeker niet ontbreken. Baardolie is immers onmisbaar bij een goede baardverzorging. Je kunt baardolie al gebruiken in de groeifase van je baard maar dit baardverzorgingsproduct gebruik je ook voor de ultieme baardverzorging van een volgroeide baard. Baard groei olie bevat een mix van een aantal (dragende en etherische) oliën die in de haarzakjes van je baard trekt. Dit zorgt voor hydratatie van je huid. Je zorgt hiermee dat je huid minder geïrriteerd raakt en je dus minder last hebt van jeuk. 

baardolie

Een andere reden waarom baardolie onmisbaar is bij een goede baardverzorging heeft betrekking op de voedende eigenschappen van dit baardverzorgingsproduct. Een kwalitatieve baardolie is voorzien van vitamines die bijdragen aan een goede huidverzorging. Een andere goede reden om baardolie te gebruiken is om de baardharen zachter te maken. Hierdoor worden de baardharen beter doorkambaar. Daarnaast helpt de olie om dode en gespleten punten van een baard te herstellen. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van baardolie

Dit is onze top 5 als je de beste baardolie zoekt

Baard verzorgen met een baardbalsem

Je baard verzorgen met een baardbalsem is een uitstekende keuze. Een baardbalsem is een conditioner voor je baard maar ook meteen een baardverzorgingsproduct dat je kunt gebruiken om je baard te stylen. Een baard balm zorgt voor hydratatie van je baard en als je kiest voor een kwalitatief goed baardverzorgingsproduct zorg je er meteen meer dat de haren van de benodigde voedingsstoffen worden voorzien. Hiermee kunnen gespleten haarpunten voorkomen worden en zorg je dat de baardharen zacht blijven. 

Een andere goede reden om een baardbalsem te gebruiken voor de ultieme baardverzorging is dat je met dit product ook meteen je baard kunt stylen. Een baard balm bestaat voor een deel uit een soort wax achtige substantie. Deze substantie kun je prima een verzorgende boter noemen. Door het gebruik van baardbalsem worden je baardharen verzwaard en wat harder. Hierdoor blijft je baard de gehele dag mooi in model. Hiermee hebben we ook meteen het verschil tussen baardbalsem en baardolie uitgelegd. Een baardolie gebruik je dan ook vaak in combinatie met een baardwax. Bij het gebruik van een baardbalsem is een baardwax overbodig.

Lees in dit artikel alles over het gebruik van baardbalsem.

Dit is onze top 5 als je de beste baardbalsem zoekt

Wanneer baardwax gebruiken om baarden te stylen?

Het is een prima keuze om een goede baardwax te gebruiken om ervoor te zorgen dat je baard de gehele dag mooi in model blijft. Veel mensen vragen zich af wanneer baardwax gebruikt moet worden om baarden te stylen. Dit is een goede vraag want zoals je wellicht al hebt begrepen is het gebruik van een baardwax overbodig als je een baardbalsem gebruikt. Een baardwax gebruik je in combinatie met een baardolie. Voor veel mensen is deze combinatie de manier om voor een ultieme baardverzorging zorg te dragen. Het is goed om hierbij te realiseren dat er in een baardwax meer bijenwas is verwerkt. Hierdoor geeft een baardwax net een beetje meer “hold” aan je baard. Ons advies voor een ultieme baardverzorging: voor een grotere baard gebruik je wax, bij een kleiner baardje volstaat het gebruik van balsem.

beste baardwax

Baardwax is dus een baardverzorgingsproduct dat speciaal ontwikkeld is om je baard te kunnen stylen. Daarnaast zal een baardwax van een goede kwaliteit meteen zorgen voor een extra voedende waarde voor de baardharen. Daarnaast zorg je er meteen voor dat je baardharen een heerlijke geur krijgen. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van baardwax.

Dit is onze top 5 als je de beste baardwax zoekt

Baard kam of baardborstel voor een perfecte finishing touch van het baard onderhoud

Voor een perfecte finishing touch van het baard onderhoud kun je niet zonder een baardkam of baardborstel. Dit zijn gebruiksvoorwerpen waarmee je op een eenvoudige manier de vaak wat stugge baardharen in model kunt brengen. Daarnaast zorg je ervoor dat de baardolie, de baardbalsem of de baardwax op een gelijkmatige manier verdeeld wordt, je kunt hiermee dode huidcellen en schilfers eenvoudig uit je baard verwijderen of het zichtbaar maken van ongelijke lengtes van baardharen zodat je deze kunt trimmen of knippen.

beste-baardborstel

Een baardborstel gebruik je met name voor de verzorging van je baard, een baardkam gebruik je wat vaker voor de styling van je gezichtsbeharing. In de praktijk betekent dit ook dat je een baardborstel meer gebruikt als je een baard aan het ontwikkelen bent en een baardkam meer gebruikt in de periode daarna om het “resultaat” vorm te geven. 

Baardborstels zijn op een dusdanige (opvallende) manier vormgegeven dat ze prettig in de hand liggen waardoor je makkelijk je baard in model kunt borstelen. Je kunt onder andere ervoor kiezen om een boar bristle brush te gebruiken. Deze naam refereert aan het feit dat de harde haren van een baardborstel van een wild zwijn afkomstig zijn. Daarnaast zijn er nog vele andere goede baardborstels die je kunt voor een perfecte finishing touch van het baard onderhoud. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van een baardborstel

Dit is onze top 5 als je de beste baardborstel zoekt

Als je op zoek bent naar een geschikte baardkam, moet je de keuze maken tussen een houten baardkam en een gewone kam. Je zult wellicht denken dat hier weinig verschil in zit maar het tegendeel is het geval. Een speciaal vormgegeven houten baardkam is speciaal vormgegeven om je baard klitvrij te maken en voor de styling van je gezichtsbeharing. Hout is hiervoor zeer geschikt omdat het de baardharen niet zal beschadigen. Een gewone kam van plastic kan immers voorzien zijn van scherpe randen. Daarnaast staan de tanden van een baardkam aan één kant vaak iets verder uit elkaar zodat je je baard gemakkelijk kunt ontklitten en er geen haren vast blijven zitten die je dan misschien uit je gezicht trekt. Aan de andere kant van de kam zitten de tanden iets dichter bij elkaar om het styling product goed door de baard te verdelen.

Lees in dit artikel alles over het gebruik van een baardkam

Dit is onze top 5 als je de beste baardkam zoekt

Waarom een baardschaar onmisbaar is voor een ultieme baardverzorging

Tot slot van deze hele lijst willen we je erop wijzen dat ook een baardschaar onmisbaar is voor een ultieme baardverzorging. Met een baardschaar kun je er immers voor zorgen dat je baard in model blijft en de te lange haartjes in je baard op een eenvoudige manier afknippen. Dit kun je soms beter met de hand doen dan met een baardtrimmer. Een baardschaar is dus een klein schaartje die je gebruikt om de uitstraling van je baard te perfectioneren. Je kunt hiermee die kleine haartjes met veel precisie wegknippen. Een nagelschaar heeft een vormgeving die hier speciaal voor ontwikkeld is. Met een baardschaar zal je immers je baard kunnen knippen zonder dat er aan de baardharen getrokken wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je de huid hiermee niet zult irriteren en dat de groeicyclus hierdoor niet onderbroken wordt. Voorwaarde is uiteraard wel dat je beschikt over baardschaar van een goede kwaliteit. 

Lees in dit artikel alles over het gebruik van een baardschaar

baard verzorgen

Dit is onze top 5 als je de beste baardschaar zoekt

Tips voor het onderhouden van je baard in de praktijk brengen

Nu we de beste baardverzorging tips met je gedeeld hebben en je precies weet wat je moet doen om te zorgen voor de ultieme baardverzorging, heb je alle mogelijkheden om dit in de praktijk te brengen. Je kunt je hierbij laten inspireren door ons artikel waarin we de baardtrends van 2024 met je doornemen. Daarnaast weet je nu ook wat de beste baardverzorgingsartikelen zijn die je kunt gebruiken om de perfecte look te creëren en ervoor zorgen dat je baard er altijd verzorgd uit ziet.