Baardstijlen door de jaren heen

Baardstijlen door de jaren heen

Nu het steeds vaker over baarden gaat en een baard alweer jaren ‘mag’, is het leuk om in de recente geschiedenis van de baardmode te duiken. Welke baardstijlen passeerden de revue sinds de jaren ’70, toen je nog niet op elke straathoek een afspraak kon maken voor een middagje baard- en snorverzorging?

Jaren ’70: de woeste baard

Barbier is één van de oudste beroepen ter wereld. Bij de oude Egyptenaren stond de barbier hoog in aanzien, in de middeleeuwen was een barbier tevens chirurgijn, een soort tandarts/dokter. In de jaren ’70 zien we vooral de laat maar groeien-baard opduiken, een wilde, vaak onverzorgde haardos rondom de kin. Het zal de invloed van de sixties geweest zijn. Een bekende woeste baarddrager uit die tijd was Jim Morrison.

Jaren ’80: glad, stoppelbaard of snor

In de jaren ’80 was de gladde kin dominant. Het was crisis, maar met schuim en mesjes in de weer gaan oftewel nat scheren om alle beetjes stroom uit te sparen, deden we dan weer niet. Max Braun produceerde in de jaren ’50 het eerste scheerapparaat, en in de jaren ’80 had bijna elke man zo’n ding. Zeker de nieuwe modellen verbruiken overigens weinig stroom, dus op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier is ook weer niet nodig, als je voor een gladde kin kiest. Een dagelijkse scheerbeurt met een modern scheerapparaat, zie je echt niet terug op de stroomrekening.

Jaren ’90: geitensikjes en weekend- en ringbaardjes

In de jaren ’90 draaiden mode en mentaliteit richting Flower Power-tijd, kleding werd uitbundiger en piercings en tattoos werden langzaam maar zeker geaccepteerd. Net als de gezichtsbeharing, met name rondom de kin. De zogenaamde ringbaard werd door cabaretier Youp van ‘t Hek ‘pratende kut’ genoemd. De geitensik was modieus onder alternatieve jongeren. De uitdrukking weekendbaard – iets langer dan de stoppelbaard – stamt uit deze periode. Toenmalig Ajax-captain Danny Blind hield hem secuur bij.

Deze eeuw

Afgelopen decennium is de barbier een hotspot: er worden uren doorgebracht om baarden en snorren in alle soorten en maten te verzorgen. De baard was begin deze eeuw nog een statement, maar anno 2024 totaal geen uitzondering meer. Van viking-baard tot krulsnorretjes, van woeste 70’s-beharing tot ultralange baard, zoals die van Billy Gibbons en Dusty Hill van ZZ Top. En als je nog eens tijdens een popquiz gevraagd wordt welk bandlid van dat drietal géén baard, maar wel een snor en een matje heeft, weet jij voortaan: de drummer. Al heet die wel Frank Beard.