Hét COMPLETE stappenplan om jouw baardgroei te versnellen

baardgroei stimuleren

Een baard laten groeien is een van de belangrijkste mannentrends van de afgelopen jaren. Een volle baard is het symbool voor mannelijkheid. Heb jij ook besloten om je baard te laten staan en wil jij je baardgroei stimuleren? Lees dan dit artikel door. Hier lees je het COMPLETE stappenplan om jouw baardgroei te versnellen. Daarnaast nemen we de do’s en dont’s met je door bij het laten groeien van je baard.

Hou hier rekening mee als je je baard laat groeien

Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste punt waar je rekening mee moet houden als je besloten hebt om je baard te laten groeien. Het creëren van een mooie baard vraagt veel geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Het maakt hierbij geen verschil of je kiest voor een korte baard of een lange- en volle baard. De sleutels tot een snelle baardgroei zijn aandacht (een goede verzorging dus), het gebruik van goede baardverzorgingsproducten, een gezonde levensstijl en een flink portie geduld. Als je verwacht dat je vanzelf een mooi verzorgde baard krijgt door je niet meer te scheren, heb je het mis. Ook als je geen tijd of zin hebt om de benodigde aandacht aan je het verzorgen van je baard te besteden, kun je jezelf  beter verdiepen in wat het beste scheerapparaat is.

De eerste stap bij het laten staan van je baard

De eerste stap bij het laten staan van je baard lijkt zo enorm simpel maar vergis je niet. Schijn bedriegt in dit geval. Het besluit om je scheerapparaat voorlopig niet meer aan te raken is makkelijker gedaan dan gemaakt. Dit is namelijk de fase waarin je gerust kunt spreken van een echte karaktertest. Het creëren van een volle baard gaat namelijk ongetwijfeld niet zo snel als gehoopt. Het duurt echt wel even voordat er sprake is van een zichtbare progressie. Om je een beeld te geven, baardharen groeien zo’n 1 tot 1,25 centimeter per maand. Het duurt dus wel een aantal weken voordat je er sprake is van een volle baard.

Waarom we spreken over toewijding en geduld is omdat deze periode gepaard gaat met jeuk. In sommige gevallen is de jeuk dusdanig dat je wellicht de neiging hebt om je scheerapparaat te pakken. In dat geval ben je dus terug bij af en dat is niet wat je voor ogen hebt. Daarnaast loop je de kans dat haarzakjes geïrriteerd kunnen raken door het scheren. Dit kan juist belemmerend werken voor de baardgroei op die plek. Ook het bijscheren omdat niet alle haartjes netjes in de richting met de heren meegroeien is een no-go! 

Alle mannen met een volle baard hebben deze karaktertest doorstaan. Het is dus goed om een duidelijke afspraak met jezelf te maken hoe lang je het scheerapparaat niet aanraakt. Deze afspraak moet minimaal een maand duren.

Wat te doen tegen jeuk bij baardgroei?

Vooral de eerste dagen dat je jouw baard laat staan, zullen de haartjes er wat onverzorgd uitzien waardoor je wel wat commentaar van anderen kunt verwachten. Dit is de reden dat veel mannen hun baard laten staan in hun vakantie maar dat terzijde. Ook het gevoel zal best apart en onwennig zijn. Zoals aangegeven vormt vooral de jeuk een grote horde bij het laten staan van je baard. Deze jeuk wordt veroorzaakt doordat de (door eerdere scheerbeurten) afgesneden baardharen langs je huid schuren. De vraag die je dan graag beantwoord zult hebben is wat je kunt doen tegen jeuk bij baardgroei. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te geven: koop de beste baardshampoo die je kunt vinden en gebruik deze alvast.

Baardshampoo is een van de baardverzorgingsproducten die je zeker nodig hebt om je baard optimaal te verzorgen. Een baardshampoo heeft een wat mildere samenstelling als shampoo die je gebruikt voor je hoofdhaar en is speciaal ontwikkeld om je baard te wassen. Daarnaast zorgt een goede baardshampoo voor een optimale hydratatie van de huid onder je baard en dat is precies wat je in deze fase al goed kunt gebruiken om jeuk te voorkomen. Je eerste aankoop na de beslissing om je baard te laten staan zal dus baardshampoo zijn.

Dit is onze top 5 als je de beste baardshampoo zoekt

Vier weken regel bij het laten staan van je baard

Aansluitend op het voorgaande is het goed om de vier weken regel bij het laten staan van je baard te benoemen. Het is immers goed om te realiseren dat pas na zo’n vier weken je baard zal dichtgroeien. Zelfs dit hangt af van je leeftijd. Als je nog in de puberteit bent, mag je niet verwachten dat je gelijk een volle egale baard zal ontwikkelen. Op dat moment zal je baard nog vlekkerig zijn. Je mag in dat geval zeker nog een verdikking van de baard verwachten. De meeste mannen hebben pas op hun vijfendertigste jaar pas een volwaardige baardgroei. Als je nog op een jongere leeftijd bent, doe je er verstandig aan om de vier weken regel ruim te nemen.

Baard sneller laten groeien door trimmen?

Als je een beginnende baard hebt, is het verstandig om je alvast te verdiepen wat de beste baardtrimmer is die je kunt krijgen. Je kunt immers niet zonder een goede baardtrimmer om je baard een strakke look te geven. Daarnaast kun je je baard sneller laten groeien door deze te trimmen. Met een baardtrimmer bevorder je de baardgroei omdat te lange en dode haarpunten verwijderd worden. Je geeft de baardharen dus meer ruimte om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorg je dat je baard inderdaad voller wordt door het trimmen. Dit komt omdat de baardharen wat dunner worden als ze groeien. Je zult in de spiegel zien dat de haren dichter bij je huid donkerder en dikker zijn. Door de lange haren te trimmen, dus het korter maken van lange haren, zorg je ervoor dat de lengte van de lange- en korte haren gelijk worden getrokken. Hierdoor zal je haardichtheid toenemen. De dunnere uiteinden van de baardharen verdwijnen na het trimmen, zodat een gezonde vollere baardhaar het volume doet toenemen. Op het moment dat je de trimmer kunt gebruiken, kun je ook de keuze maken of je een vollere baard te laten groeien of vanaf dit moment je kortere baard op deze lengte te houden. De keuze tussen een ringbaardje en een Viking baard maak je dus op dit moment

Dit is onze top 5 als je de beste baardtrimmer zoekt

Baardgroei stimuleren, kan dat?

Veel mannen vragen zich af of het mogelijk is om je baardgroei te versnellen. Als je op internet kijkt, worden er middeltjes zoals Biotine en Minoxidil aangeboden die je kunt gebruiken om te zorgen voor een versnelde baardgroei. Helemaal onzin is dit niet. Deze middelen zorgen bij veel mensen voor een versnelde haargroei…… op hun hele lichaam dus ook op plekken waar je dit niet wilt. Daarnaast zorgen Biotine en Minoxidil ook voor een versnelde nagelgroei en moet je jezelf realiseren dat de haren meteen uitvallen als je stopt met het gebruiken van deze middelen. wat ons betreft is dit een absolute don’t dus.

Baardgroei stimuleren, wat zijn de mogelijkheden hierin?

Het actief versnellen van je baardgroei is dus geen aanrader maar er zijn wel meerdere mogelijkheden om je baardgroei te stimuleren. We zetten deze opties hieronder voor je op een rijtje:

  • Zorg voor goede voeding. Haarzakjes worden ontzettend blij van vitamine C en E, maar vooral van B6. Daarnaast stimuleren de aminozuren uit eiwitten (kip, kwark, bonen) en gezonde vetten (noten, zalm, avocado’s) je baardgroei.
  • Voldoende slaap (gemiddeld 8 uur per dag.
  • Zorg voor een verhoging van je testosteronspiegel
  • Zorgen dat je geen stress hebt, stress is een van de grootste veroorzakers van haarverlies.
  • Veel sporten. Met regelmaat cardio- of krachttraining doen werkt bevorderend voor je bloedsomloop wat weer een gunstig effect heeft op de haarzakjes in je lichaam.
  • Stoppen of matigen van het gebruik van alcohol. Alcohol werkt immers vertragend op de baardgroei.

Wat te doen tegen kale plekken in je baard?

Het ontstaan van kale plekjes tijdens je baardgroei is onvermijdelijk. Dit komt omdat de haarzakjes op de betreffende plekken wat minder actief zijn dan op andere plekken. Helaas zijn het je genen die bepalen waar deze inactieve haarzakjes zich bevinden dus daar doe je niet veel aan. Het is ook geen punt waar je je zorgen over hoeft te maken. De ijverige omliggende haarzakjes zorgen ervoor dat de kale plekjes vanzelf weer dicht zullen groeien. Daarnaast kan ook nu een verhoging van je testosteronspiegel helpen om deze inactieve haarzakjes te activeren.

De beste manier om je baard te verzorgen

Op het moment dat je een baard hebt staan, is het uiteraard van belang om je gezichtsbeharing zo optimaal mogelijk te verzorgen. Zoals aangegeven is het goed om je baard zo’n twee tot drie keer in de week te wassen met baardshampoo. Hiermee zorg je voor een effectieve reiniging en hydratatie van je baard. 

Na het wassen van je baard is het gebruik van baardolie een absolute must. Baardolie bevat een mix van een aantal (dragende en etherische) oliën die in de haarzakjes van je baard trekt. Dit zorgt voor hydratatie van je huid. Je zorgt hiermee dat je huid minder geïrriteerd raakt en je dus minder last hebt van jeuk. Daarnaast zorg je dat het ontstaan van roos wordt voorkomen. Als de “jeuk fase” bij het laten groeien van je baard nog kunt herinneren en dit vooral niet nogmaals wilt meemaken, weet je ook dat een goede baardolie onmisbaar is in je badkamerkastje.

Dit is onze top 5 als je de beste baardolie zoekt

Een andere optie waarvoor je kunt kiezen is het gebruik van een goede baardbalsem. Een baardbalsem is een conditioner voor je baard maar ook meteen een baardverzorgingsproduct die je kunt gebruiken om je baar de stylen. Dit is dus een  baardverzorgingsproduct die je gebruikt voor verschillende doelstellingen. Je snapt dan ook meteen waarom dit product in vrijwel iedere baardverzorging set terug te vinden is. 

Een baardverzorging set is overigens zeer handig om te gebruiken omdat je daarmee automatisch verzorgingsproducten gebruikt die dezelfde geur dragen. Daarnaast is zo’n set heel handig om mee te nemen als je een paar dagen weg gaat omdat je dan al je baardverzorgingsproducten bij de hand hebt. Uiteraard is een baardverzorging set ook meteen een mooie cadeautip maar dat ter zijde.        

Handige producten voor het stylen van je baard

Als je een volle baard hebt, zul je deze wel moeten stylen om je gezichtsbeharing de gewenste uitstraling te geven. Zoals aangegeven kun je hiervoor een baard balm (baard balsem) gebruiken, maar het gebruik van een baardwax is ook een mogelijkheid. Een goede baardwax heeft meer hold en is dus wat sterker. Je hebt slechts weinig baardwax nodig om ervoor zorg te dragen dat je baard de hele dag in het juiste model blijft. Het gebruik van een goede baardborstel (bijvoorbeeld een boar bristle brush) of een baardkam is erg handig om te zorgen dat je baard in het gewenste model komt. 

Dit is onze top 5 als je de beste baardwax zoekt

Je baard op de gewenste lengte houden, zo doe je dat!

Als je volle baard (eindelijk) de gewenste lengte heeft, zul je deze op de juiste lengte moeten houden. Dit kun je doen door je baard te trimmen of te knippen. Het is bij te trimmen van je baard van belang dat je baardharen schoon en droog zijn. Daarna kun je de baardharen het beste tegen de groeirichting inborstelen om ervoor te zorgen dat deze recht op de huid komen te staan. Je kunt nu een baardtrimmer of een tondeuse gebruiken om de haren op een gelijke lengte te brengen. 

Vooral een tondeuse is een erg handig apparaat om de gewenste lengte van je volgroeide baard te handhaven. Je kunt hiervoor een opzetkammetje gebruiken maar kies hiervoor wel een ruimte lengte en werk stap voor stap. Je tondeuse steeds een stapje lager zetten kan prima maar als je net een stap te ver bent gegaan, moet je weer opnieuw beginnen met het creëren van de gewenste lengte van je baard. Dat is uiteraard vervelend, ondanks dat je nu weet hoe je je baardgroei kunt stimuleren.