Wat is aluin? Alles over het gebruik van de aluinsteen na het scheren!

Aluin

Het zal je niet ontgaan zijn dat er bijna aan de lopende band nieuwe scheertechnieken worden geïntroduceerd. Ondanks deze vele moderne toepassingen verdient de authentieke aluin nog altijd een vaste plek bij je scheerspullen. Omdat ook veel moderne man graag teruggrijpen naar het middel dat al van oudsher werd gebruikt na het scheren, leggen we uit wat het is en vertellen je alles wat je moet weten over de aluinsteen voor na het scheren. Een artikel voor de next generation dus.

Wat is aluin?

Aluin is een natuurlijk mineraal dat veelvuldig wordt gebruikt om de huid te verzorgen na het scheren. De exacte samenstelling van aluin hangt voor een deel af van de herkomst van het mineraal. Veel aluinstenen zijn kleurloze- of witte kristallen die voornamelijk bestaan uit zouten en mineralen. De meeste aluinstenen bevatten kalium-aluminiumsulfaat dat wordt gewonnen uit bauxiet. De oorsprong van deze aluinstenen is te vinden in berggebieden. Daarnaast kan de aluin ook afkomstig zijn van een plek dichter bij huis, namelijk uit het Italiaanse eiland Ischia. 

Aluinstenen als authentiek scheerproduct

Wellicht had je er nog nooit van gehoord (omdat dit authentieke scheerproduct iets in de vergetelheid is geraakt) maar het gebruik van aluin is verre van nieuw. Om je een beeld te schetsen, het werd als door de oude Egyptenaren en Romeinen gebruikt. De steen heeft meerdere toepassingen want het werd ook gebruikt als beitsmiddel om verf beter te laten hechten op dure mantels. Daarnaast werd aluin ook gebruikt voor het looien van leer.

De moderne toepassingen van aluin zijn vooral te vinden in de lichaamsverzorgingsproducten. Het zal je misschien wel eens opgevallen zijn dat deze stof een ingrediënt is van deodorant. Daarnaast wordt het vooral gebruikt als verzorgingsproduct na het scheren. In het verleden was aluin een standaard product in de scheer uitrusting van de man. Door de komst van de geavanceerde scheertechnieken (en vooral de commercials hierover) zou je wellicht denken dat het gebruik van aluin overbodig is geworden maar niets is minder waar. Veel mannen kunnen en willen niet zonder aluin bij hun scheer equipment.

Waarom aluinsteen gebruiken na het scheren?

Aluin is een mineraal dat een aantal kenmerkende karakteristieke eigenschappen heeft. De belangrijkste eigenschap (als scheerproduct) is dat het hecht aan de eiwitten van een beschadigde mensen huid. Dit betekent dat het een bloedstelpende en samentrekkende (adstringerende) werking heeft. Dit mineraal stopt dus het bloeden van wondjes die ontstaan bij het scheren. Onmisbaar dus als je net even te laat bent met het vervangen van je scheermesje en hierdoor een verkeerde beweging hebt gemaakt. 

Wat ook van groot belang is bij het scheren is dat het een antibacteriële- en een licht desinfecterende werking heeft. Aluin zorgt ervoor dat de poriën direct weer sluiten na een scheerbeurt. Hiermee voorkom je dus de kans op een geïrriteerde huid na een scheerbeurt. Tevens verklein je de kans op acné en puistjes. Daarnaast is het goed te weten dat aluin je een verfrissend en schoon gevoel geeft na het scheren. Je begrijpt nu ook meteen waarom een aluin blok vaak in een scheer- en/of baardverzorging set terug te vinden is. 

Hoe kun je aluin het beste gebruiken?

Voordat we je uitleggen is het goed om uit te leggen dat aluin in meerdere varianten wordt aangeboden. Naast de authentieke aluinsteen (ook wel een aluinblok genoemd) worden er ook aluinsticks en aluinlucifers aangeboden. Aluinsticks (een aluinpen) en aluinlucifers zijn vooral handig om één specifieke plek, bijvoorbeeld een klein scheerwondje, te behandelen. Met een aluinsteen kun je eenvoudiger je hele gezicht inwrijven. Hoewel een aluinsteen een wat groter formaat heeft, geven veel mannen toch de voorkeur aan deze optie. Je zult jarenlang kunnen doen met een aluinsteen, mits je deze niet stuk laat vallen uiteraard.

Een aluinsteen is eenvoudig in gebruik. Als je klaar bent met scheren, spoel je je gezicht af met koud water. Vervolgens doop je de aluin in het koude water en wrijf je hiermee over de pas geschoren huid. Dit is al voldoende om de poriën te laten sluiten, eventuele achtergebleven zeepresten te neutraliseren en de huid te desinfecteren. Daarnaast zullen scheerwondjes snel sluiten.

Een aluinstick of aluinlucifer hoef je niet vooraf af te spoelen met koud water. Deze toepassingen kun je direct gebruiken nadat je je gezicht met koud water hebt afgespoeld. 

Aluin kopen, wat is de beste optie?

Aluin is geschikt voor iedere huidtype, dus (of zelfs juist) ook voor een gevoelige huid. Daarnaast is het goed te weten dat het geurloos is zodat je het gebruik hiervan uitstekend kunt combineren met het gebruik van andere scheerproducten. Aluin kopen doe je bij de drogist. Uiteraard kun je dit product ook bestellen bij de bekende online aanbieders.  

Als je van plan bent om aluin te kopen, zul je ongetwijfeld verbaasd zijn over de veelzijdigheid in keuzemogelijkheden. Wat is de beste optie als je aluin wilt kopen? Wij geven het antwoord op deze vraag door 5 interessante suggesties onder je aandacht te brengen. Het is goed om te benadrukken dat de onderstaande aanbevelingen in willekeurige volgorde staan weergegeven.

  • Muhle Aluin Pen

De Muhle Aluin Pen is voor veel mannen een onmisbaar product na een scheerbeurt. De pen is uitstekend geschikt om kleine scheerwondjes mee te dichten en de huid weer glad en zacht te maken.

  • Mr Natty Aluinblok

De Mr Natty Aluinblok is een scheerverzorgingsproduct dat gemaakt is van natuurlijke materialen. De zouten stoppen het bloeden van scheerwondjes door de bloedvaten te vernauwen. Daarnaast draagt dit product bij aan het dichten van de poriën.

  • Muhle Aluin Steen

De Muhle Aluin Steen heeft een meervoudige werking en is hierdoor een onmisbaar scheerproduct voor de moderne man. De steen heeft een antiseptische werking doordat het bijdraagt aan het sluiten van de huidporiën terwijl de huid ook direct zacht en glad gemaakt wordt.

  • Bluebeards Revenge Aluinblok

De Bluebeards Revenge Aluinblok zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten na het scheren en scherpen de poriën aan. Hierdoor zal het bloeden van scheerwondjes direct stoppen.

  • Clubman Pinaud Aluin Pen

De Clubman Pinaud Aluin Pen is zeer praktisch om binnen handbereik te hebben om kleine sneetjes als gevolg van het scheren te verzorgen. Hiermee verklein je de kans op infecties.