Alcohol en afvallen; dit mag je wel en niet drinken

Alcohol en afvallen

Alcohol en afvallen kan dat samengaan of is dat echt een no-go als je zou willen dat de weegschaal wat minder kilo’s aangeeft als je erop staat. Veel mensen zijn van mening dat alcohol en afvallen absoluut niet samengaat maar wij gaan je geruststellen: je mag best af te toe een glaasje drinken maar geniet met mate. Alcohol doet immers veel met je lichaam. Wij wijzen op je valkuilen als je besluit een keertje te “zondigen”. 

Ik wil afvallen, moet ik ver uit de buurt blijven van alcohol?

Een van de vele goedbedoelde adviezen wat je hoort als je aan het afvallen bent is dat je ver uit de buurt moet blijven van alcohol. Dat is niet verwonderlijk. Vooral bier wordt gezien als dikmaker. De term “bierbuik” is natuurlijk niet zomaar ontstaan. Het is echter niet zo dat een biertje eens in de week een dramatisch effect heeft op je dieet. Daar mag je best van genieten maar als je echt streng bent voor jezelf moet je dan wel een “calorie ruil” doen door bijvoorbeeld iets anders (zoals een dessert) te laten staan.

Effecten van alcohol bij het afvallen

Als je aan het afvallen bent en je overweegt een alcoholisch drankje te nemen, is het goed om te weten wat de effecten zijn van alcohol op je lichaam buiten dat lichte gevoel dat ontstaat als je veel drinkt en de kater de volgende ochtend.

Alcohol wordt in je lever afgebroken tot een bepaald azijnzuur. Omdat alcohol door je lichaam wordt gezien als een vergif, wil het er zo snel mogelijk vanaf. Daarbij komt dat de (lege) calorieën die in alcohol zitten geen enkele voedingswaarde bevatten dus overbodig zijn. De energie uit dit zuur wordt dus zo snel mogelijk verbrandt nog voordat het lichaam andere energie (bijvoorbeeld uit koolhydraten) zal verbranden. Als hierdoor overtollige energie overblijft, zal dit worden omgezet in vet. Er zullen dan ook veel meer calorieën door het lichaam worden opgeslagen als je een stukje kaas eet bij het drinken van een alcoholisch drankje dan het eten hiervan zonder hierbij alcohol te drinken. 

Waarom heb je meer trek als je alcohol drinkt?

Het voorbeeld van het eten van een stukje kaas bij het drinken van alcohol is niet zomaar gekozen. Door het drinken van alcohol krijg je trek. Van lege calorieën raak je immers niet vol. Vandaar dat een stukje kaas (en niet te vergeten de bitterbal) enorm goed smaakt bij een borrel. Het probleem is echter de wisselwerking dat hieruit ontstaat. De snack wordt slecht verteerd. Daarbij komt dat je lichaam bepaalde mineralen gebruikt om vetten te verbranden. Alcohol onttrekt echter juist deze mineralen. Door deze wisselwerking zal je lichaam veel meer moeite hebben om het vet te verbranden.

Welke alcoholische dranken kun wél je drinken bij het afvallen?

“Geniet maar drink met mate” is een veelgehoorde uitdrukking maar dus zeker van toepassing als je aan het afvallen bent. Met mate wil overigens niet zeggen dat je helemaal geen alcoholisch drankje mag drinken maar het is wel goed om te letten op wat je drinkt. Er zijn dranken die bijvoorbeeld heel veel suikers en/of koolhydraten bevatten. Om een aantal voorbeelden te geven: rum-cola, bier, wodka-jus of mojito zijn in dit geval niet de beste keuzes of je moet hier echte iets anders voor laten staan.  

Er zijn echter genoeg alcoholische dranken die je (in een beperkte hoeveelheid) wél kunt drinken bij het afvallen. Wijn, wodka-soda, whisky en champagne zijn dranken waarvan je best af en toe mag genieten, ook als je aan het afvallen bent. Combineer dit met het drinken van veel water en hou de juiste mindset met betrekkingen tot de wisselwerkingen in je lichaam.