5 redenen waarom jij een gitaar moet leren spelen

gitaar leren spelen

Het is natuurlijk altijd goed voor je om nieuwe dingen te blijven leren. Daarom zien we mannen van alle leeftijden meer en meer gitaar leren spelen. Of dit nu is via YouTube-filmpjes, videogames of gewoon door middel van gitaarles, de gitaar is hot. Twijfel jij nog of je wil gaan leren gitaar spelen? Hier zijn vijf redenen waarom je dit moet doen!

Stressverlichting

De moderne man heeft veel verplichtingen: naast het werken of studeren (of beide tegelijkertijd) moet je je netwerk onderhouden en er goed blijven uitzien voor sociale media. Soms mag je wel even ontstressen. Naast het luisteren naar muziek is ook het spelen ervan een natuurlijke manier om je stress te verlichten. Omdat je – zeker als beginner – gefocust moet blijven om geen fouten te maken en vooruit te gaan, vormt gitaar spelen een welkome afleiding van het dagelijks leven. Ben je dus op zoek naar een hobby die juist voor wat mindfulness kan zorgen, dan is de gitaar perfect voor jou!

Mentale prikkel

Als je op zoek bent naar een hobby die niet alleen heel relaxt is, maar die ook je geestelijke vaardigheden helpt ontwikkelen, dan is het leren spelen van een muziekinstrument perfect. Niet alleen helpt het je om je brein te trainen, zeg nou eerlijk: het is toch ook veel leuker dan een sudoku. Wanneer je beter begint te worden, begint gitaar spelen ook echt een creatief proces te worden. Je kan je eigen stijl, zelfs je eigen melodieën ontwikkelen. Die creativiteit kan ook buiten je gitaarles goed van pas komen: het kan je inlevingsvermogen vergroten en je daardoor helpen de wereld om je heen beter te begrijpen.

Passie

We zijn allemaal interessanter (of aantrekkelijker) wanneer we ergens écht passie voor hebben. En welke passie is nou interessanter dan gitaar spelen? Naast gespreksstof levert het beheersen van zo’n instrument nog meer op. Het hebben van een passie kan je gezonder en slimmer maken, en zelfs je liefdesleven verbeteren! Wie wil dat nou niet?

Sociale activiteit

Een ander voordeel van gitaar spelen is dat een sociale activiteit kan zijn. Dit hoeft natuurlijk niet – als je je kunsten voor jezelf wil houden is dat ook prima. Gitaar spelen in de muziekschool, in een bar, of op een feestje kan je ook helpen om in contact te komen met mensen met wie je anders niet zo snel een gesprek zou aanknopen. Misschien bouw je wel een netwerk op van gitaarspelers in je regio en kan je elkaar zo ondersteunen. Of je ontmoet een drummer en jullie beginnen een band. Daarnaast gelden gitaristen natuurlijk vaak als sekssymbolen – ook als je in de smaak wil vallen bij vrouwen kan het geen kwaad om een paar akkoorden te kennen.

Zelfvertrouwen

Wanneer je jezelf vooruitgang ziet boeken, door eindelijk dat ene nummer of die ene gitaarsolo te kunnen spelen, heeft dit een positieve impact op je zelfvertrouwen. Het laat je zien dat er meer is in het leven van een volwassen man dan geld verdienen. In die zin kan het leren spelen van een instrument je voorzien van een flinke dosis voldoening en zelfvertrouwen. Dit kan je weer een boost geven in je werk, in de sportschool of waar dan ook!